'Openingsverlies voor Damrak'

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag waarschijnlijk met verlies. Ook elders in Europa zullen de aandelenmarkten in de min beginnen. Het uitblijven van een overtuigend herstel in China en de lagere slotstanden op Wall Street zorgen voor voorzichtigheid onder beleggers.

,,De AEX lijkt zo'n 3 tot 4 punten lager te gaan openen. Het herstel ziet er niet meer zo overtuigend uit. Wall Street leek dinsdag flink op te veren, maar eindigde uiteindelijk toch in het rood. In Azië worden wel winsten geboekt na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen, maar de stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale banken lijken de zorgen over China niet volledig weg te kunnen nemen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront liet detacheerder Brunel weten al zijn activiteiten in Nigeria te staken vanwege de enorme corruptie in dat land. Het Financieele Dagblad meldde daarnaast dat huidige of voormalige directeuren van SBM Offshore mogelijk worden vervolgd vanwege hun rol bij het omkopingsschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.

Brill

Beleggers verwerken daarnaast de resultaten van wetenschappelijk uitgever Brill en de producent van elektronische componenten Neways. Brill boekte in het eerste halfjaar evenveel omzet als een jaar geleden, maar zag de winst ruimschoots halveren. Neways zag de halfjaaromzet flink stijgen, dankzij de overname van BuS Group.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten stonden woensdag in de plus. Beleggers verwerkten het besluit van de People's Bank of China om de rente voor de vijfde keer op rij te verlagen. De Shanghai Composite kende een schommelend koersverloop en noteerde tussentijds 1,8 procent hoger, na de koersval van ruim 15 procent in de afgelopen twee dagen. De Nikkei in Tokio sloot met een winst van 3,2 procent en doorbrak daarmee een zesdaagse verliesreeks.

De aandelenmarkten in New York leken zich dinsdag te herpakken na de zware koersverliezen van een dag eerder. Naarmate de handelsdag vorderde liepen de aanvankelijke winsten echter weer terug en doken de graadmeters uiteindelijk toch in het rood. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent lager op 15.666,44 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,4 procent tot 1867,62 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4506,49 punten.

AEX

De Europese beurzen wisten dinsdag wel een flink deel van de zware koersverliezen van een dag eerder goed te maken. De AEX-index in Amsterdam, die maandag meer dan 5 procent inleverde, sloot 4,1 procent in de plus op 436,68 punten. De MidKap kreeg er 4,3 procent bij en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

De euro stond woensdagochtend op 1,1480 dollar, tegen 1,1415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 39,63 dollar. Een vat Brentolie werd ook 0,8 procent duurder en kostte 43,56 dollar.

'Openingsverlies voor Damrak'
'Openingsverlies voor Damrak' (Foto: ANP)