Vrouwen in mannenwereld sneller ziek

Wanneer de werkplek voor het overgrote deel uit mannen bestaat, kan dat vrouwen ziek maken. Sociale issues die voortvloeien uit het feit dat je de enige vrouw bent, kunnen de manier waarop je met stress omgaat ontregelen.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben ontdekt dat die verandering in de stressreactie de kans dat je ziek wordt veel groter maken. Het hormoon cortisol is al sinds jaar en dag gelinkt aan stress en hoe je daarop reageert. Ook wordt het gelinkt aan het immuunsysteem. Vrouwen die in de voor hen sociaal stressvolle mannenwereld werken, tonen compleet andere cortisolspiegels. Deze verandering werd gemeten ongeacht de persoonlijkheden van verschillende vrouwen. 

Professor Cate Taylor: 'Het is bekend dat zo'n reactie erg ongezond is. Onze bevindingen zijn erg belangrijk, want een onregelmatige cortisolspiegel is direct te linken aan een slechtere gezondheid'. 

Mocht je als vrouw nu half in paniek zijn omdat je de hele dag tegen het harige bouwvakkersdecolleté van je collega's aan zit te kijken, stop nu het nog kan! Het effect kan nog jaren aanhouden.