Dronken Pool verkwanselt gouden plak

Paweł Fajdek, de Poolse atleet die maandag in Beijing op het WK atletiek een gouden medaille won, heeft die winst zodanig gevierd dat hij dezelfde avond nog zijn gouden plak kwijt was. Bij het kogelslingeren was hij met een afstand van 80,88 meter zoals verwacht veruit de beste.

Om zijn zege te vieren dook hij een restaurant in, om na afloop een taxi te bestellen. Naar verluidt werd de Pool echter zo dronken dat hij geen geld meer had om de taxichauffeur te betalen. Om toch naar huis te kunnen, besloot hij met zijn medaille te betalen.

Toen hij de volgende ochtend constateerde dat zijn medaille weg was, heeft hij samen met de Chinese politie uitgezocht waar hij de avond tevoren allemaal geweest was. Op deze manier vond hij uiteindelijk de bewuste chauffeur die, na een aantal gesprekken met de overheid, besloot om de medaille terug te geven aan de atleet.

Zelf zegt Fajdek dat het toch iets anders gelopen is: hij zou zijn overvallen door de euforie en de aandacht die hij als kogelslingeraar niet gewend is. Zijn medaille zou hij, zonder dat de taxichauffeur het wist, in de auto hebben laten liggen. De manager van de bebrilde Poolse topatleet wist na enige tijd te achterhalen wie de chauffeur was en kreeg de medaille van zijn pupil weer terug. De nu tweevoudig wereldkampioen gaf de beste man vervolgens een flinke fooi voor zijn eerlijkheid. Van enige bemoeienis van de politie was volgens Fajdek zelfs geen sprake.

Dit is wat Fajdek's manager, Czeslaw Zapala, erover te zeggen had: "Pawel zat met zijn medaille in de taxi en de chauffeur wilde graag met hem en zijn medaille op de foto. In de consternatie is de medaille achtergebleven in de taxi. Ik weet niet wie zegt dat de chauffeur de medaille wilde stelen, maar dat is een groot misverstand. We hebben het bedrijf gebeld, zij hebben gecheckt waar de taxi was en we hebben de medaille teruggekregen."