Vrouw woont in trein

Alternatief wonen in optima forma: een 23-jarige Duitse studente heeft haar appartement ingeruild voor een treinkaartje. Het uitzicht is nooit hetzelfde en er komen regelmatig mensen over de vloer. Het 'wonen' in een trein bevalt Leonie Müller wel.

Deze radicale stap nam ze na een ruzie met haar huurbaas. “Ik voel me thuis op treinen en ik kan zo gemakkelijk vrienden en steden bezoeken. Het is alsof ik constant op reis ben”, vertelt de treinbewoonster.

Ze kocht een kaartje waarmee ze continu kan reizen voor 330 euro per maand. Dat is goedkoper dan haar vorige optrekje, waarvoor ze zo'n 400 euro per maand moest aftikken. Studeren doet ze in de trein en het wassen doet ze in het toilet van de trein. Al haar bezittingen heeft ze in een rugtas: laptop, kleren, tablet en studiemateriaal. Ze zegt het trouwens niet voor het geld te doen: “Ik wil mensen inspireren om hun gewoontes in vraag te stellen", zegt Müller. "Er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt. Het volgende avontuur ligt om de hoek.”

“Ik lees, schrijf, kijk uit het raam en ik ontmoet constant leuke mensen. Er valt altijd wel iets te beleven.”

Helemaal 'the real thing' is het ook niet helemaal: Fraulein Müller reist vaak tot laat, maar probeert soms wel te overnachten bij vrienden en familie. Vaak slaapt ze bij haar vriendje, haar moeder of haar oma. Voordeeltje is dat haar vriend vroeger een eind bij haar vandaan woonde, dat is nu veel minder een probleem geworden.

 

Hinder voor treinreizigers rondom Utrecht CS (Foto: ANP)
Kedeng kedeng, oehoe?