'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS'

De man die gisteren een aanslag in de Thalys wilde plegen heeft mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten hebben dat tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Eerder zaterdag meldde de Spaanse krant El País dat de schutter in de Thalys de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani is. Hij woonde een jaar lang in Algeciras in het zuiden van Spanje en zou in maart 2014 naar Frankrijk zijn verhuisd.

El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega's al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat "ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon"op hun grondgebied hadden.

De schutter zelf beweert overigens dat hij alleen maar een overval wilde plegen, maar die verklaring valt natuurlijk niet serieus te nemen.

'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS'
'Schutter Thalys mogelijk actief binnen IS' (Foto: ANP)