'Gratis geld voor Finnen via basisinkomen'

De Finse regering wil een experiment starten gebaseerd op het idee dat de staat iedereen van een belastingvrij basisinkomen voorziet, ongeacht of men werkt. Het zou worden uitgekeerd zonder dat er naar inkomen uit andere bronnen wordt gekeken. Alleen de 'bijverdiensten' worden vervolgens belast. Hiermee zou het sociale systeem volgens de regering flink kunnen worden vereenvoudigd.

Een van de problemen waar nu tegenaan wordt gelopen is de zogeheten inkomensval: wanneer het inkomen toeneemt kunnen er toeslagen of andere sociale voorzieningen wegvallen, waardoor er netto minder overblijft. Ook in Nederland is dit een bekend verschijnsel: eerder gaf een vijftal Nederlandse steden onder leiding van Utrecht dan ook aan een vergelijkbaar experiment te willen starten.

Hoe dat er op gemeentelijk in plaats van landelijk niveau uit zou moeten zien is echter onduidelijk. In tegenstelling tot de Finse plannen wijst het Utrechtse experiment er bovendien niet op dat de gemeenten iedereen van zo'n basisinkomen zouden willen voorzien. 

Uit voorlopige plannen blijkt dat de Finnen van plan zijn om in beperkte kring te experimenteren met vier verschillende bedragen, van tussen de 400 en 700 euro. Daarmee moet worden onderzocht wat de effecten zijn op onder meer de inkomenspositie en de prikkel om te werken. Ook moet duidelijk worden hoe de vereenvoudiging van het sociale systeem uitpakt en hoe de effecten op het belastingstelsel eruit zouden moeten zien.