Bertens moet zich bewijzen in New York

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens moet zich komende week via de kwalificaties zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de US Open. Op Roland Garros en Wimbledon was ze direct toegelaten, ditmaal niet. "Natuurlijk is het fijn om gelijk in het hoofdtoernooi van een grand slam te staan. Maar ik heb niet goed genoeg gepresteerd om dit te verdienen, dus zal ik me moeten bewijzen in de kwalificaties om hopelijk zo alsnog het hoofdtoernooi te bereiken", zegt de Wateringse.

De 23-jarige tennisster speelt momenteel in Vancouver om zich voor te bereiden op het vierde grandslamtoernooi van het jaar. Ze bereikte woensdag in de Canadese stad de tweede ronde door een zege op de Amerikaanse Samantha Crawford: 6-3 en 7-6 (3). "Het spelen gaat lekker en de overgang van gravel naar hardcourt ging eigenlijk vrij makkelijk", zegt ze over de voorbereiding. Vanuit Vancouver reist ze naar New York, waar de kwalificaties dinsdag beginnen. " Ik hou van de stad New York, dus het is altijd fijn om terug te komen."

Het toernooi zou haar moeten liggen. "Ik vind de baansoort lekker." Maar voorlopig vallen de prestaties in het Amerikaanse grandslam tegen. In 2012 haalde ze de tweede ronde, in 2013 en 2014 was de eerste ronde het eindstation. "Ik hoop dat ik veel wedstrijden kan spelen. Maar het eerste doel is me te kwalificeren. We moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken."

Het zal voorlopig de laatste keer zijn dat Martin van der Brugghen langs de baan zit om haar naar het hoofdtoernooi te loodsen. Daarna neemt oud-tennisser Raemon Sluiter de coaching over. "Vanaf de toernooien in Azië begint onze samenwerking qua toernooibegeleiding. Maar we hebben de afgelopen tijd al veel contact gehad en samen getraind. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met Raemon. Ik denk dat hij een hele goede toevoeging is aan mijn team", vertelde Bertens, die momenteel 109e van de wereld staat.

Sluiter zei eerder deze maand dat hij "Kiki hoopt te brengen naar een plek bij de beste vijftig". Een goede prestatie op de US Open zou een eerste stap zijn. Het Amerikaanse publiek zal zich echter vooral focussen op Serena Williams. De Amerikaanse kan de vierde vrouw worden die in één jaar een 'grand slam' maakt, oftewel de vier grote toernooien allemaal wint. Ook Bertens is lovend over haar Amerikaanse collega. "Ze is denk ik de enige die er echt bovenuit steekt. Ze heeft natuurlijk al de grandslams achter elkaar gewonnen en nu kan zij ze in één kalenderjaar winnen."

Bertens moet zich bewijzen in New York
Bertens moet zich bewijzen in New York (Foto: ANP)