Noord schiet weer eens op Zuid

Het is weer eens zover op het Koreaanse schiereiland. Na een betrekkelijk rustige periode liepen de spanningen de afgelopen weken weer eens op.

Na wat bedreigingen over en weer wordt er nu schijnbaar daadwerkelijk geschoten. Althans, het noorden schoot weer eens op het zuiden. Volgens persbureau Yonhap heeft Zuid-Korea niet terug geschoten maar Skynews meldt echter dat het Zuiden tientallen 155mm granaten heeft gevuurd op de positie waar de artilleriegranaat vandaan kwam. Daar heeft het Noorden vooralsnog niet op gereageerd. 

Ditmaal was het doelwit een Zuid-Koreaanse propaganda luidspreker die vermoedelijk anti-Noordkoreaanse boodschappen de wereld instuurde nadat vorige week twee Zuid-Koreaanse militairen gewond raakten toen ze op een mijn stapten in de Gedemilitarizeerde Zone. 

Zuid Korea reageerde op dit incident door de luidsprekerpropaganda weer in het leven te roepen. Noord-Korea vond dit natuurlijk weer veel te ver gaan en dreigde daarop de luidsprekers een kopje kleiner te maken. Dit dreigement lijken ze nu uit te voeren. Of het gelukt is is nog niet bekend. De luidsprekers waren elf jaar geleden voor het laatst gebruikt in een propagandaoorlog tegen het Noorden. 

Het Noorden heeft inmiddels zijn luidsprekers weer in dienst genomen en dreigde met een "all-out-war" tegen het Zuiden als zij hun luidsprekers niet lieten zwijgen. Dit dreigement hebben we echter vaker gehoord.

Vanwege deze provocatie is Zuid-Korea inmiddels begonnen met het evacueren van burgers aan de westelijke grens met Noord-Korea. 

De Koreaanse oorlog is formeel nooit beëindigd. In 1953 is een wapenstilstand tussen beide landen afgekondigd maar een vredesverdrag is nooit getekend.