NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L.

NRC Media heeft vorig jaar naar eigen zeggen een schadevergoeding van 750 euro betaald aan de voor ontucht veroordeelde zwemleraar uit Den Bosch, Benno L. De krant had in februari vorig jaar bekendgemaakt dat L. zou verhuizen naar de gemeente Leiden. Daarop ontstond grote ophef onder de inwoners van de stad en L. ontving diverse bedreigingen, onder meer via sociale media.

Dinsdag onthulde televisieprogramma Argos dat NRC Media een schadevergoeding had betaald. De krant wilde toen niet reageren in de uitzending, onder meer omdat met de advocaat van L. was afgesproken de vergoeding niet openbaar te maken. Nu schrijft de krant dat er in overleg met de advocaat die bij de deal betrokken was, besloten is toch naar buiten te komen met het bedrag.

L. is inmiddels weer uit Leiden verhuisd. Hij vertrekt definitief naar het buitenland waar hij al enige maanden aan het resocialiseren is, liet de gemeente begin augustus weten. Volgens advocaat Pieter van der Kruijs wil zijn cliënt naar Duitsland. L. heeft de Duitse nationaliteit en familie in het land wonen.

De zwemleraar misbruikte tientallen zwakbegaafde meisjes in Den Bosch. Hij werd schuldig bevonden aan twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Hij kreeg in hoger beroep zes jaar cel.

NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L.
NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L. (Foto: ANP)