Aantal asielzoekers Griekenland stijgt snel

Het aantal vluchtelingen dat in Griekenland arriveert blijft fors toenemen. Dit jaar kwamen er al 160.172 asielzoekers binnen, bijna vier keer zoveel als in 2014. Alleen al vorige week arriveerden 20.843 asielzoekers; de helft van het aantal van vorig jaar.

In juli kwamen 50.424 vluchtelingen het land binnen, meer dan het totaal van vorig jaar (43.500). Veruit de meesten komen over zee. Slechts 1.716 kwamen over land via Turkije Europa binnen, meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De meeste vluchtelingen die vorige week arriveerden zijn Syriërs (82 procent), Afghanen (13 procent) en Irakezen (3 procent). Vanwege de veiligheidssituatie in die landen is de kans groot dat zij een verblijfsvergunning krijgen. Het totale aantal vluchtelingen dat dit jaar de Middellandse Zee overstak komt op 264.500. Daarvan gingen er 104.000 naar Italië, 1953 naar Spanje en 94 naar Malta.

Griekenland heeft de EU dinsdag wederom om hulp gevraagd bij het opvangen van de grote aantallen asielzoekers. 'Dit land heeft niet het geld en de voorzieningen om dit zelf goed op te lossen', zei woordvoerster Olga Gerovassili namens de autoriteiten. Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex meldt eveneens een stijging van het aantal vluchtelingen dat de EU binnenkomt.

Aantal asielzoekers Griekenland stijgt snel
Aantal asielzoekers Griekenland stijgt snel (Foto: ANP)