Einde carrière voor wonderpaard Totilas

De topsportcarrière van het paard Totilas is voorbij. Het dier zal vanwege een blessure niet meer deelnemen aan wedstrijden. Dit laat familie Linsenhoff-Rath weten op de Facebookpagina van het paard. 

"Totilas zal in de toekomst niet meer terugkeren in de sport. Hij kan nu rustig herstellen van zijn blessure." De vijftienjarige Totilas liep afgelopen week bij de Europese kampioenschappen dressuur in Aken een botontsteking op. Het paard is daardoor vier tot vijf maanden uitgeschakeld. Na overleg met eigenaar Paul Schockemöhle is besloten om het paard niet meer de wedstrijdarena in te sturen. 

De Duitse miljonair kocht het paard in 2010 voor tien miljoen euro weg uit Nederland, maar Totilas won met zijn berijder Matthias Alexander Rath de afgelopen jaren geen enkele internationale titel meer. De Duitsers hadden bij aankoop de verwachting dat de zwarte hengst nog jaren zou domineren, maar door aanhoudende blessures kwam het paard niet meer terug op zijn oude niveau. 

Schockemöhle liet maandag al weten dat hij zou willen dat het paard met pensioen ging. Ook trainer Sjef Janssen stelde dat het waarschijnlijk beter is om Totilas zijn oude dag te gunnen. Dit besluit is nu genomen. 2009 en 2010 waren de wonderjaren van Totilas. Samen met ruiter Edward Gal reed het duo naar twee Europese titels en drie wereldtitels. Het paard zal, als zijn blessure verholpen is, waarschijnlijk nog een aantal jaar worden gebruikt voor de fokkerij. 

De gouden combinatie van het WK in 2010: Totilas met Edward Gal. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
De gouden combinatie van het WK in 2010: Totilas met Edward Gal. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)