Lichaam 'Xena' gevonden

Xena heeft echt bestaan en was wellicht familie van Borat! In Kazachstan zijn de resten gevonden van een krijgsdame. Compleet met een groot zwaard en een dolk.

De betrokken archeologen hebben nogal een ruime tijdsbepaling erbij genomen voor wanneer de vrouw geleefd zou hebben: tussen de elfde eeuw voor de geboorte van een timmermanszoon en een dikke driehonderd jaar daarna. In die streek zijn niet eerder resten van krijgsvrouwen gevonden.

Experts vermoeden dat zij een belangrijk persoon was in de Kanguy-staat. Ze zou de leider zijn geweest van een nomadische groep die leefden in het gebied dat we nu kennen als Kazachstan.

Bij het lichaam zijn pijlpunten gevonden, een klein mes bij de rechterhand en een zwaard bij de linker. Onderzoekers denken dat dit erop duidt dat we hier met een geduchte krijger te maken hebben. Ook zijn er potten en kommen mee begraven, want tenslotte blijft het een vrouw, dit zou betekenen dat ze ook nog eens rijk en belangrijk was.

Wie zin heeft om het zelf te bekijken; dat kan. De vondsten worden binnenkort tentoongesteld in het Nationaal Museum van Kazachstan.

De resten van Gabrielle zijn helaas nog niet gevonden.