Emotionele 70ste Indiëherdenking

In het bijzijn van enkele duizenden mensen is bij het Indisch monument in Den Haag de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. Velen waren geëmotioneerd, omdat ze zelf onder de Japanse bezetter in Nederlands-Indië leed hebben doorstaan of hun ouders en grootouders.

Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid, er werd muziek gespeeld en er was een voordracht van acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans bij het monument. Ook hield premier Mark Rutte een toespraak.

Defilé
De herdenking werd afgesloten met het defilé langs het monument en de kransen, dat werd geopend door de koning.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Al kwam er op die dag een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert. "Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd."

De Tweede Wereldoorlog kostte vele duizenden Europeanen in Nederlands-Indië het leven. In Japanse interneringskampen stierven naar schatting tussen de 13.000 en 17.000 burgers. Buiten de kampen kwamen nog eens 2000 mensen om, terwijl nog eens 2000 burgers omkwamen door het Indisch verzet.

Rutte
Minister-president Mark Rutte betreurt het gevoel van miskenning bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalige Nederlands-Indië.

"Bij de Indische gemeenschap is een gevoel van miskenning blijven bestaan over het gebrek aan begrip bij anderen voor de ondergane oorlogsverschrikkingen in Azië. Dat betreur ik", aldus de premier tijdens de herdenking.

"Zeventig jaar na de Japanse capitulatie zijn we ons er meer dan ooit van bewust dat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht en een actieve herinnering vraagt. Laat ons daar samen voor zorgen. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen", zei Rutte tot de enkele duizenden aanwezigen.

Emotionele 70ste Indiëherdenking
Emotionele 70ste Indiëherdenking (Foto: ANP)