Bevolking Nederland groeit minder sterk

De Nederlandse bevolking is in de eerste helft van dit jaar minder sterk gegroeid dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn minder kinderen geboren en het sterftecijfer ligt vrij hoog. De bevolking is vooral gegroeid door immigratie. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Er zijn in het eerste halfjaar 77.000 mensen doodgegaan. Er werden 82.000 kinderen geboren, terwijl dat er in het eerste halfjaar van 2014 85.000 waren. Volgens het CBS was er begin dit jaar enkele weken zelfs een negatieve natuurlijke groei: er gingen meer mensen dood dan er werden geboren.

Het CBS verwacht dat het sterftecijfer in de toekomst vaker hoger zal komen te liggen dan het geboortecijfer, vanwege de vergrijzing.

De immigratie lag het afgelopen halfjaar hoger dan een jaar eerder. Er zijn 82.000 mensen in Nederland komen wonen. Dat zijn er zesduizend meer dan vorig jaar. Vooral veel Syriërs hebben zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. Maar er zijn ook veel mensen het land uitgegaan. Ruim 65.000 mensen zijn naar het buitenland vertrokken.

Bevolking Nederland groeit minder sterk
Bevolking Nederland groeit minder sterk (Foto: ANP)