PKK claimt aanslag politiebureau Istanbul

De PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, heeft dinsdag de bomaanslag op een politiebureau in Istanbul van een dag opgeëist. Daarbij kwam een agent evenals drie aanvallers om het leven. De verantwoordelijkheid voor die aanslag werd ook al geclaimd door een andere groepering: de extreemlinkse DHKP-C.

Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht bestookten maandag en dinsdag in totaal zeventien doelen van de PKK, in het uiterste zuidoosten van Turkije. De toestellen vlogen ditmaal dus niet naar Irak of Syrië.

Ankara voert naar eigen zeggen een "gesynchroniseerde oorlog tegen terrorisme": zowel tegen militante Koerden als tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de buurlanden. Van het vredesproces met de Koerden is in korte tijd weinig overgebleven. De wapenstilstand die sinds 2013 van kracht was, is van tafel.

Geweldsspiraal
Volgens de NOS is Turkije inmiddels in een spiraal van geweld beland. Nieuw is dat dit zich nu ook in de grootste stad Istanbul heeft voorgedaan, en ook in het zuid-oosten wordt het geweld heviger. Daar reed een politievoertuig op een bermbom waarbij vier agenten omkwamen.

Volgens critici is er van de zogenoemde 'gesynchroniseerde oorlog' helemaal geen sprake: het zou Turkije niet gaan om de strijd tegen IS, maar enkel tegen de PKK. Volgens de Koerdische politieke partij HDP is president Recep Tayyip Erdogan hiermee uit op nieuwe verkiezingen en het terugwinnen van een absolute meerderheid in het parlement voor zijn AK-partij.

PKK claimt aanslag politiebureau Istanbul
PKK claimt aanslag politiebureau Istanbul (Foto: ANP)