Doelpunt Wijnaldum bij remise Newcastle, flinke dreun voor Arsenal

Newcastle United is er in eigen huis niet in geslaagd om de Nederlandse confrontatie met Southampton te winnen. Op St. James’ Park eindigde het boeiende duel in 2-2.

Net als gistermiddag bij Manchester United – Tottenham Hotspur (1-0) domineerde Nederland ook vandaag bij Newcastle – Southampton. Met Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita, Georginio Wijnaldum en Maarten Stekelenburg verschenen vijf Nederlanders aan de aftrap, terwijl met Maya Yoshida, Dusan Tadic en Graziano Pellè het totaal aantal spelers dat aan Nederland te linken is op acht kwam.

In een zeer onderhoudende eerste fase van de wedstrijd lieten de Nederlanders zich direct gelden. Zo had Wijnaldum, die op '10' speelde, moeten scoren toen hij in het strafschopgebied een vrije schietkans kreeg. De van PSV overgekomen middenvelder zag zijn geplaatste inzet alleen geblokt worden door Steven Davis.

Waar Newcastle slordig met de kansen om sprong, toonde Southampton zich dodelijk effectief. Een perfect getimede en gestuurde kopbal van Pellè was voldoende om de bezoekers op voorsprong te brengen: 0-1.

Toch liet Newcastle zich allerminst van de wijs brengen. Het baltempo bleef hoog, de combinaties liepen soepel en de kansen bleven komen. Zo zag Fabricio Coloccini zijn schot van de lijn gehaald door Davis en zwijnde Southampton toen scheidsrechter Craig Pawson geen penalty toekende na een handsbal van Jay Rodriguez, die overigens zijn rentree maakte na zestien maanden afwezigheid.

Pas op slag van rust kreeg Newcastle wat het verdiende: de gelijkmaker. Massadio Haïdara zijn voorzet werd namelijk van richting veranderd, waardoor de bal over Stekenburg vloog en prompt voor het lichaam van Papiss Cissé belandde. De spits hoefde 'm alleen nog maar met zijn borst binnen te lopen: 1-1.

Zo overzichtelijk als de eerste helft was, zo knotsgek werd de tweede. Vlak na de thee dacht Yoshida zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar in een uiterste krachtsinspanning hield Krul de bal met zijn voet uit het doel. In de direct daaropvolgende omschakeling snelde Wijnaldum naar de 2-1. Op aangeven van Gabriel Obertan kopte hij prachtig binnen.

In de slotfase knokte Southampton zich vervolgens knap terug in het duel. Invaller Shane Long redde tien minuten voor tijd met de derde kopgoal van de wedstrijd een terecht punt voor The Saints. De bezoekers probeerden ten slotte door te drukken en waren met twee levensgrote kansen van Sadio Mané nog gruwelijk dichtbij de zege, maar in beide gevallen mikte de Afrikaan net naast.

Arsenal is de competitie in Engeland gestart met een nederlaag. West Ham United was bij Arsenal met 0-2 te sterk. Vlak voor rust kwamen de gasten op voorsprong. Cheikhou Kouyaté kon volledig vrij inkoppen uit een vrije trap van Dmitri Payet. Arsenal-doelman Petr Čech kwam uit bij de vrije trap maar stompte in het luchtledige.

Twaalf minuten na rust bepaalden The Hammers de eindstand op 0-2. Een verdedigde fout van Arsenal ging daar wederom aan vooraf. Na matig uitverdedigen van Alex Oxlade-Chamberlain kan Mauro Zárate de bal oppikken en afronden. Zijn geplaatste schot in de korte hoek van buiten de zestien laat Čech kansloos.

Arsenal had tijdens de wedstrjd wel het meeste balbezit maar kon daar weinig schade mee aanrichten. Een schot van Aaron Ramsey op de lat was de grootste kans voor de thuisploeg in de eerste helft. Ook invaller Theo Walcott en Alexis Sánchez konden het tij niet meer keren voor The Gunners.