Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen'

Verzekeraars zijn druk bezig met de inventarisatie van de schade in Alphen aan den Rijn nadat daar maandag twee kranen en een brugdek waren omgevallen en een aantal panden werd verwoest. Hoeveel schade er al geclaimd is, kon een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars nog niet zeggen, "maar het zal uiteindelijk zeker over enkele miljoenen gaan".

Volgens de woordvoerder komen de eerste schaderamingen inmiddels binnen. Het gaat dan om schade aan panden, inboedel, auto's en dat soort dingen, maar ook om zogenoemde gevolgschade: "ondernemers die bijvoorbeeld niet open kunnen omdat de panden beschadigd zijn. Maar ook bedrijven in de buurt die er nu nog veel langer dan voorzien last van hebben dat ze slecht bereikbaar zijn doordat de brug eruit ligt".

Volgens de woordvoerder kon niet iedereen meteen contact opnemen met de verzekeraar, omdat veel polissen onder het puin lagen. "Niet iedereen weet bij welke maatschappij ze nu ook alweer verzekerd zijn. Maar inmiddels hebben de verzekeraars de adressen van de getroffen panden en kunnen ze ook zelf mensen benaderen."

Bij de gemeente zijn volgens een woordvoerster tot nog toe drie schademeldingen binnengekomen. De gemeente richtte dinsdag een speciaal bureau op waar omwonenden, bedrijven en niet-gemeentelijke instanties de schade kunnen melden die ze hebben opgelopen door het ongeluk met de Julianabrug.

De gemeente wil hiermee een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de schade.

Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen'
Schade Alphen 'zeker enkele miljoenen' (Foto: ANP)