WK Zwemmen dag 4: Gemengde wisselslag op het WK

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

Op de 100 meter rugslag lukte het maandag totaal niet voor debutante Maaike de Waard, vandaag is er de herkansing op wellicht haar favoriete onderdeel: de 50 meter rugslag. Vorig jaar pakte ze in het Chinese Nanjing het goud op de Jeugd Olympische Spelen. Dat is in Kazan verre van realistisch, de te kloppen vrouw dit jaar is de Braziliaanse Etienne Medeiros. De Waard hoopt revanche te nemen op haar mislukte 100 meter rugslag en wil de halve finales bereiken. 

Het koningsnummer bij de mannen gaat vandaag ook van start: de 100 meter vrije slag. Rusland hoopt uiteraard op goud voor 'Tsaar' Vladimir Morozov, maar onder meer de Australiër Cameron McEvoy en de Chinees Ning Zetao azen eveneens op de kroon. James Magnussen, de wereldkampioen van 2011 en 2013, kan zijn titels niet verdedigen. Hij zit geblesseerd thuis in Australië en besloot met het oog op de Spelen van Rio volgend jaar geen enkel risico te nemen. Sebastiaan Verschuren werd gisteren knap vijfde op de 200 meter vrije slag en zou zich vandaag moeten kunnen plaatsen voor de halve finales en wellicht de finale van de 100 meter.

Nederlandse deelname is er niet in de series van de 200 meter vlinderslag voor vrouwen en de 200 meter wisselslag voor mannen. Ook op een historisch moment moet Nederland passen: de ochtend wordt afgesloten met de series van de gemengde 4 x 100 meter wisselslagestafette. Het is een unicum, want nog nooit eerder werd er op een WK langebaan een gemengde estafette gezwommen, wat op het WK kortebaan al wel het geval is. Later deze week wordt overigens ook de gemengde 4 x 100 meter vrije slag nog gezwommen, daarin is Nederland wel van de partij.

Finales

Ook vandaag worden er vijf finales gezwommen, te beginnen met de 200 meter vlinderslag bij de mannen. Olympisch- en wereldkampioen Chad le Clos uit Zuid-Afrika was sterk in de eerste 150 meter van de halve finale, maar vooral Laszlo Cseh maakte enorm veel indruk. Door zowel in de series als in de halve finale een tijd van in de 1:53 te zwemmen bombaarde de Hongaar zich tot de grote favoriet voor het goud. Voor de Hongaarse grootheid zou het een fantastisch succes zijn. Hij won door de jaren heen vijf olympische en tien WK-medailles, maar alleen op het WK van 2005 was er een keer goud, vooral doordat Michael Phelps hem heel vaak in de weg zat. Als hij de druk aankan zou Cseh zijn carrière vanavond definitief kunnen bekronen. Let ook op Louis Croenen, die als eerste Belg sinds 1998 een individuele WK-finale heeft bereikt.

Cseh lijkt hard op weg naar een absoluut hoogtepunt in zijn rijke loopbaan (PRO SHOTS/Insidefoto)
Cseh lijkt hard op weg naar een absoluut hoogtepunt in zijn rijke loopbaan (PRO SHOTS/Insidefoto)

Femke Heemskerk moet het vervolgens voor Nederland gaan doen op de 200 meter vrije slag. De series en halve finale waren niet erg indrukwekkend en dus is het maar de vraag of ze haar rol als medaillekandidaat echt waar kan maken. Vooral Federica Pellegrini, Katinka Hosszu en het Amerikaanse duo Katie Ledecky en Missy Franklin zullen voor zware concurrentie gaan zorgen voor Heemskerk.

De 50 meter schoolslag belooft weer spektakel te worden nadat Adam Peaty gisteren in de series het wereldrecord aan gort zwom. Hij zette dat in april al op 26,62 seconden, maar dat werd niet gehonoreerd: op het formulier van de dopingtest was men vergeten aan te kruisen dat er ook op EPO was getest. In de series evenaarde Cameron van der Burgh de toptijd, maar met 26,42 liet Peaty geen ruimte voor twijfel over wie vanavond de favoriet is voor goud. 

De finalesessie wordt afgesloten met de 800 meter voor de mannen en de finale van de gemengde wisselslagestafette. Na goud op de 400 en zilver op de 200 meter hoopt Sun Yang zijn derde medaille te pakken, waarvan de tweede gouden. De Chinees die vorig jaar een korte dopingschorsing uitzat is zeker een van de favorieten, maar voor een race over meer dan 7,5 minuten mag een erg spannende strijd verwacht worden. Onder meer Gregorio Paltrinieri en Connor Jaeger leggen zich niet zomaar neer bij een Chinese zege.

Heemskerk moet zich flink verbeteren om op de 200 meter vrije slag om de medailles mee te doen (PRO SHOTS/Insidefoto)
Heemskerk moet zich flink verbeteren om op de 200 meter vrije slag om de medailles mee te doen (PRO SHOTS/Insidefoto)