KNVB gaat videoscheidsrechters opleiden

De KNVB start in september met het opleiden van videoscheidsrechters. De internationale voetbalbond FIFA wees onlangs nog een aanvraag van de Nederlandse voetbalbond af om de videoscheids als proef in wedstrijden te gebruiken als assistent van de arbiter op het veld. De KNVB heeft goede hoop dat dit binnen een paar jaar alsnog wordt toegestaan.

"Door nu alvast videoscheidsrechters op te leiden, kunnen we direct beginnen wanneer de FIFA toestemming geeft", zei Gijs de Jong van de KNVB dinsdag op de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst van de bond in Zeist. "Ondertussen blijven we doorgaan met de lobby bij de FIFA en spelregelcommissie IFAB, ook al is dat momenteel niet makkelijk vanwege de naderende presidentsverkiezingen bij de FIFA."

De KNVB wil de video-assistent alleen inschakelen bij wedstrijdbepalende momenten als (mogelijke) strafschoppen, rode kaarten en doelpunten. In 22 duels waar afgelopen seizoen proef werd gedraaid telde de bond 990 arbitrale beslissingen, waarvan er 24 direct bepalend waren voor het scoreverloop. Zeven daarvan werden gecorrigeerd door de videoscheids.

Toekomst

"Iedereen kan tegenwoordig op beelden direct zien wat er gebeurt, behalve de scheidsrechter die de beslissing moet nemen", zei De Jong. "Video is de toekomst."

In afwachting van toestemming uit het FIFA-hoofdkwartier blijft de KNVB komend seizoen in de slotfase van het bekertoernooi en de play-offs gebruik maken van de 5e en 6e assistent op de achterlijn. Deze arbiters verdwijnen als de videoscheids wordt ingevoerd.

KNVB gaat videoscheidsrechters opleiden
KNVB gaat videoscheidsrechters opleiden (Foto: ANP)