OM eist straf Satudarah-leden om uitbuiting

Twee leden van motorclub Satudarah moeten 28 en vijftien maanden de cel in omdat ze onder meer twee vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag geëist bij de rechtbank in Almelo.

De twee Satudarah-leden uit Nijverdal en Enschede maakten volgens het OM misbruik van de kwetsbaarheid van de vrouwen. Deze waren aan drugs verslaafd en kampten met psychische, geld- en privéproblemen, waardoor ze makkelijk tot prostitutie konden worden aangezet. De beschuldiging dat de vrouwen ook in het clubhuis van Satudarah in Enschede gedwongen waren tot seks, werd door het OM ingetrokken.

De oudste verdachte, Laurence S., heeft zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan afpersing, mishandeling en bedreigingen met geweld. Als lid van de ordedienst van supportersvereniging Vak P van FC Twente had hij in het supportershome mensen met een mes bedreigd. Volgens S. zelf had hij dit gedaan om iemand die werd aangevallen te beschermen.

Vrije wil
De vrouwen hebben verklaard dat ze uit vrije wil hebben gehandeld en dat er van uitbuiting geen sprake is geweest. Het OM hecht echter meer waarde aan de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken, waaruit wel degelijk zou blijken dat er sprake was van dwang, bedreigingen en uitbuiting.

Volgens een van de twee advocaten, Robert Speijdel, gaat het om een 'politiek proces', alleen ingegeven door het feit dat de twee verdachten lid zijn van een motorclub. "Er is geen enkel bewijs, maar omdat vanuit Den Haag de richtlijn is gegeven om motorclubs flink aan te pakken, blaast justitie de zaak enorm op. Maar het stelt allemaal niks voor."

OM eist straf Satudarah-leden om uitbuiting
OM eist straf Satudarah-leden om uitbuiting (Foto: ANP)