'Geen flauw benul hoe dit kon gebeuren'

"We hebben geen flauw benul hoe dit heeft kunnen gebeuren". Dit zei directeur Jaap Kruijt van aannemersbedrijf Mourik uit Groot-Ammers dinsdagmiddag op een geïmproviseerde persbijeenkomst voor de deur van het Alphense gemeentehuis.

Mourik is de hoofdaannemer van de renovatie van de Koningin Julianabrug. Het bewegend deel van de brug viel maandagmiddag met twee kranen op winkels en woningen in Alphen met desastreuze gevolgen.

"We zijn verantwoord bezig geweest met zeer gespecialiseerd bedrijven met jarenlange ervaring in dit soort werk", aldus de directeur. Hij voegde er aan toe verzekerd te zijn voor calamiteiten als die in Alphen.

Rapport
In een rapport waarover de NOS bericht staat welke risico's een hijsoperatie met zich meebrengt, waaronder het werken op hoogte of boven water. Dat plan werd door een advies- en ingenieursbureau geschreven in opdracht van de gemeente: het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan. Het dateert van 18 april vorig jaar. Het gevaar van omvallende kranen is een van de rampscenario's, stelt de NOS. Dat is logisch dat dat er in staat, stelt Kruijt in een reactie daarop. ,,Want er worden altijd risicoberekeningen gemaakt, dat risico bekijk je op zijn merites, dat is een theoretisch risico." Of dit soort informatie altijd in zo'n plan staat, zei hij niet.

Ook burgemeester Liesbeth Spies wil nog niet speculeren en wil inhoudelijk niet ingaan op zaken die met het onderzoek te maken heeft.

Ad Kornet, directeur van kraanbedrijf Peinemann, noemt het "verschrikkelijk dat we amateuristisch worden genoemd". Het bedrijf is volgens hem al jaren deskundig op dit terrein. "We nemen risico's niet voor lief." Hij werpt amateurisme verre van zich. "We hebben dit meerdere keren op dezelfde wijze gedaan."

'Geen flauw benul hoe dit kon gebeuren'
'Geen flauw benul hoe dit kon gebeuren' (Foto: ANP)