DSM verkoopt meer aan voedingsindustrie

DSM heeft in het tweede kwartaal van dit jaar betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Het chemiebedrijf zag vooral de verkopen van voedingsingrediënten aantrekken ten opzichte van de voorgaande maanden.

DSM meldde dinsdag een omzet van 2 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 12 procent meer dan een jaar eerder. Die toename werd vooral gestuwd door gunstige wisselkoerseffecten, op eigen kracht werd een plus van 3 procent gerealiseerd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam met 6 procent toe tot 279 miljoen euro. De nettowinst verbeterde met ruim een kwart tot 99 miljoen euro.

De divisie Nutrition, waar voedingsingrediënten voor mens en dier worden gemaakt, hield onveranderd last van de lage prijs voor vitamine E. De verkochte volumes gingen echter in totaal met 5 procent vooruit. Onderdeel Performance Materials profiteerde van de dalende grondstofprijzen en boekte een bedrijfsresultaat dat 25 procent hoger was dan in het tweede kwartaal van 2014.

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma zei in een toelichting dat de prijs van vitamine E de bodem min of meer lijkt te hebben bereikt. "De prijs is lager dan we zouden willen, maar daar moeten we mee zien te leven", stelde hij. Vitamine E heeft in 2015 naar verwachting een negatief effect van 80 tot 90 miljoen euro op de resultaten van DSM.

Sijbesma sprak van "goede vooruitgang" in het tweede kwartaal. Hij wees er daarbij op dat de economische omstandigheden steeds lastiger worden. DSM verwacht een aanhoudend lage groei in Europa en een lichte verzwakking in de Verenigde Staten. In de opkomende markten is volgens het bedrijf sprake van een langdurige vertraging van de economische groei.

"De economische omstandigheden helpen ons niet", zei Sijbesma. DSM blijft dan ook werken aan de eerder aangekondigde maatregelen om de kosten te verminderen. Eind deze maand wordt in dat verband gemeld wat de gevolgen zijn voor ondersteunende functies binnen het bedrijf. Begin november volgen de plannen voor Nutrition.

Dat onderdeel kende een goed kwartaal, maar "er is nog veel te doen", aldus Sijbesma. "We moeten scherp zijn en zullen met vrij sterke plannen komen", liet de topman weten, zonder op de inhoud van de plannen vooruit te willen lopen.

DSM hield vast aan de verwachting dat het bedrijfsresultaat dit jaar hoger zal zijn dan in 2014, vooral dankzij gunstige wisselkoerseffecten. De valuta-meevaller is wel wat beperkter dan na het eerste kwartaal werd voorspeld.

Aandeelhouders krijgen een interim-dividend van 0,55 euro per aandeel.

DSM verkoopt meer aan voedingsindustrie
DSM verkoopt meer aan voedingsindustrie (Foto: ANP)