WK Zwemmen dag 3: Verschuren weer eens in een finale

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De dag begint vandaag met de series van de 50 meter schoolslag bij de mannen, gevolgd door de 200 meter vrije slag bij de vrouwen. Daarin heeft Nederland een van de vier topfavorieten in huis: Femke Heemskerk haalde dit jaar in Eindhoven verschroeiend hard uit met 1:54,68, de snelste tijd van het jaar en in 2013 zou het goed zijn geweest voor de wereldtitel. Alleen Sarah Sjöström dook in de vorige anderhalf jaar ook onder de 1:55, maar de Zweedse ster slaat deze afstand in Kazan over. Federica Pellegrini uit Italië wil het Heemskerk moeilijk maken, terwijl de Amerikaanse toppers Katie Ledecky en Missy Franklin - de regerend kampioene - ook een woordje mee willen spreken.

In de series van de 200 meter vlinderslag doen geen Nederlanders mee, maar de Belg Louis Croenen moet met zijn elfde tijd wereldwijd dit jaar in de gaten gehouden worden. Op de 800 meter vrije slag maakt namens Nederland Maarten Brzoskowski zijn WK-debuut, maar hij heeft de race van zijn leven nodig om zich voor de finale te plaatsen. Hij zwemt in dezelfde heat met toppers als Sun Yang en Ryan Cochrane en krijgt in de andere heats ook nog erg veel concurrentie.

Femke Heemskerk (links) heeft met de 4x100 meter vrije slag haar eerste medaille al binnen en opent vandaag haar jacht op individueel succes (Foto: Getty)

Finales

Vandaag staan er vijf finales op het schema, te beginnen met een voor Nederland erg interessante. Sebastiaan Verschuren plaatste zich gisteren knap voor de finale van de 200 meter vrije slag. Het lijkt erg moeilijk te worden om een medaille te pakken, maar het veld ligt dicht bij elkaar en dus zijn er kansen. De favorieten zijn vooral de Chinees Sun Yang, de Amerikaan Ryan Lochte en de Brit James Guy.

Op de 100 meter rugslag bij de dames zullen Emily Seebohm en Madison Wilson uit Australië en de Deense Mie Nielsen het regerend kampioene Missy Franklin zeer moeilijk gaan maken. Franklin leek niet in topvorm in de halve finales, maar is op mondiale toernooien al enkele jaren dé dominante zwemster op de rugslag.

Katie Ledecky komt vervolgens het goud ophalen in de finale van de 1500 meter vrije slag, daar twijfelt niemand aan. Met een kwartiertje later de halve finales van de 200 meter vrije slag in het vooruitzicht is het echter wel de vraag of de Amerikaanse überhaupt van plan is om haar gisteren gezwommen wereldrecord nog eens aan te scherpen. Waarschijnlijker lijkt het dat ze 'gewoon' het goud op gaat halen, want medaillekandidaten als Lauren Boyle, Jessica Ashwood en de Nederlandse outsider Sharon van Rouwendaal maken normaal gesproken geen enkele kans tegen Ledecky. In 2013 kon de Deense Lotte Friis nog verrassend lang met Ledecky mee in de WK-finale, maar het lijkt bijna uitgesloten dat iemand dat dit keer ook weer kan.

Katie Ledecky na haar wereldrecord in de series van de 1500 meter vrije slag. Vanavond gaat zij waarschijnlijk een van de minst bevochten gouden medailles van het hele WK ophalen (Foto: Getty)

De 100 meter rugslag bij de mannen leek vooraf een strijd te worden tussen Matt Grevers - de Amerikaan met Nederlandse roots - en de Japanner Ryosuke Irie, maar in de series en halve finales was het vooral de Australiër Mitch Larkin die enorm veel indruk maakte. Samen met de Fransman Camille Lacourt lijkt het erop dat het genoemde trio voor de medailles gaat vechten. 

De laatste finale van de dag is de 100 meter schoolslag bij de vrouwen. Het moet raar lopen wil het geen strijd worden tussen olympisch- en wereldkampioene en wereldrecordhoudster Ruta Meilutyte uit Litouwen en de Russische dopingzondaar Yuliya Efimova. Zij keerde dit jaar terug van een dopingschorsing en zette in de halve finales al de tweede tijd wereldwijd neer van dit jaar. Alleen Meilutyte was dit jaar sneller en zij hoopt dan ook Efimova voor eigen publiek van het goud af te houden. De strijd om brons lijkt spannender te worden met onder meer Alia Atkinson die voor Jamaica zwemgeschiedenis kan schrijven, Kanako Watanabe uit Japan en Shi Jinglin uit China.