Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen a/d Rijn

Waarschijnlijk liggen er geen levende mensen onder het puin in Alphen aan den Rijn waar maandagmiddag twee bouwkranen omvielen. Twee reddingsteams van het Urban Search And Rescue (USAR.NL) met speurhonden hebben maandagavond een groot deel van de getroffen huizen en winkels doorzocht, maar niemand gevonden. De honden zijn getraind op het opsporen van levende mensen.

 Over eventuele dodelijke slachtoffers kunnen de reddingsteams niets zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat er mensen zijn overleden, maar het wordt ook niet uitgesloten.

Bekneld
Een man is uit een ingestort pand gehaald. Hij was bekneld, evenals een hond, deze heeft het niet gered. Of en zo ja hoeveel mensen er nog vast zitten onder het puin, is niet bekend. De brandweerwoordvoerder kan geen enkele inschatting daarover geven.

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel mensen hun huis niet in kunnen door het ongeluk. Er wordt in elk geval voor opvang gezocht. De operatie duurt wellicht tot in de nacht, aldus de loco-burgemeester, die sprak van een "tragisch ongeval".

Later op de avond houdt de gemeente nog een persconferentie, hoe laat dat is, is nog niet bekend.

Update, 21.30 uur
De man die onder het puin gehaald is, vluchtte samen met iemand uit het pand, maar kon niet op tijd wegkomen. Volgens de brandweer lag de man bedolven onder een aantal brokstukken en had hij last van zijn heup. USAR-medewerkers zoeken op dit moment nog in een gebouw. Dit gaat moeizaam omdat er instortingsgevaar is en een van de kranen nog op het pand ligt. Bewoners van 51 huizen kunnen vannacht niet thuis slapen. De NOS meldt dat het nog niet bekend is waar zij kunnen slapen. Vanwege een gaslek is het gas in de buurt afgesloten.

De gemeente laat weten dat vierhonderd mensen zich hebben gemeld bij de opvanglocatie de Goede Herderkerk. In de opvanglocatie is slachtofferhulp aanwezig. De burgemeester van Alphen aan den Rijn, Liesbeth Spies, heeft haar vakantie onderbroken en is inmiddels aangekomen in Alphen aan den Rijn.

Waarschijnlijk geen levenden onder puin
Waarschijnlijk geen levenden onder puin Alphen a/d Rijn (Foto: ANP)