Eerste debat Republikeinen zonder Trump

Veertien van de zeventien Amerikaanse presidentskandidaten voor de Republikeinen gaan maandag voor het eerst een debat aan. In Manchester, New Hampshire, worden ze onderworpen aan een reeks vragen. Donderdag wacht het eerste belangrijke tv-debat van Fox News.

Donald Trump is maandag niet bij het eerste debat aanwezig. Hij is woedend over een commentaar dat de Union Leader plaatste, een krant die het debat sponsort. In dat commentaar kreeg Trump een draai om de oren omdat hij vraagtekens zet bij de karakterisering van de voormalige presidentskandidaat John McCain als oorlogsheld.

'Hij is een held omdat-ie gevangen werd genomen. Ik geef de voorkeur aan mensen die uit handen van de vijand weten te blijven', aldus Trump. Volgens critici van Trump is McCain echter een held omdat hij werd gemarteld maar desondanks zijn mond hield. Andere kanshebbers als Jeb Bush en Scott Walker doen wel mee.

TV-debat
Donderdag is er een belangrijk debat in Cleveland, Ohio. Het is het eerste debat met Republikeinse kandidaten dat prime time op televisie wordt uitgezonden. Het debat is controversieel vanwege de regels die hoofdsponsor Fox News heeft vastgesteld. Alleen de tien koplopers in de peilingen treffen elkaar. De overige kandidaten, die worstelen om aandacht en waardering, voeren aan het eind van de middag een debat waarin ze van mening wisselen.

Over dat middagdebat bestaat ook nog weer onduidelijkheid. De onderbelichte kandidaat Jim Gillmore, die zich als zeventiende kandideerde, is welkom, zo liet FOX News weten. Maar de tot dusver niet genoemde Mark Everson, die zich - naar nu blijkt - al in maart kandideerde, mag niet verschijnen. De namen van Gillmore en Everson staan echter wél in een poll op de website van de Republikeinen. Everson heeft een klacht ingediend bij de centrale kiescommissie.

Eerste debat van Republikeinse kandidaten
Eerste debat Republikeinen zonder Donald Trump (Foto: ANP)