Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord

De Zweedse zwemster Sarah Sjöström heeft maandag tijdens de WK in Kazan zoals verwacht de wereldtitel op de 100 meter vlinderslag veroverd. De 21-jarige Sjöström deed dat in stijl, in een nieuw wereldrecord van 55,64 seconden. De Zweedse dook daarmee onder de toptijd die ze een dag eerder had gevestigd in de halve finales (55,74).

Sjöström pakte al haar derde wereldtitel op de 100 vlinder. De Zweedse favoriete was eerder de beste in 2009 en 2013. In het 50 meterbad van Kazan zwom Sjöström in het tweede deel van de race ver weg van haar Deense concurrente Jeanette Ottesen, die als tweede aantikte in 57,05. Brons was voor de Chinese Lu Ying (57,48).

Inge Dekker ontbrak in de finale. De Nederlandse vlinderslagspecialiste had in de halve finales de gedeelde achtste tijd neergezet en besloot vervolgens af te zien van een noodzakelijke swimoff, om haar pijnlijke rug niet extra te belasten.

Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord
Wereldtitel voor Sjöström in wereldrecord (Foto: ANP)

Florent Manaudou heeft de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag veroverd. De 24-jarige zoon van een Franse vader en Nederlandse moeder pakte zijn eerste individuele gouden plak in het 50 meterbad. Manaudou, wiens zus Laure in 2004 olympisch kampioene werd op de 400 vrij, had zondag wel al met de estafetteploeg goud veroverd op de 4x100 meter vrije slag.

De Fransman tikte aan in 22,97 seconden. De Braziliaan Nicholas Santos werd tweede in 23,09, het brons werd gedeeld door de Hongaar László Cseh en Konrad Czerniak uit Polen die beiden 23,15 zwommen. Cesar Cielo, de Braziliaanse wereldkampioen van de laatste twee WK's, werd zesde in 23,21.

Op de 100 meter schoolslag heeft de Britse zwemmer Adam Peaty Cameron van der Burgh maandag afgetroefd in de strijd om de wereldtitel op de 100 meter schoolslag. De twintigjarige Peaty lag halverwege de finale bijna een halve seconde achter op de Zuid-Afrikaanse olympisch kampioen, maar hij passeerde Van der Burgh met een knappe eindsprint. De Brit tikte aan in 58,52 seconden, Van der Burgh in 58,59. Achter de twee topfavorieten eindigde Ross Murdoch, ook een Brit, als derde in 59,09 seconden.