Saoedische koning staakt Frankrijk-vakantie

De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed heeft zijn omstreden vakantie aan de Franse Côte d'Azur afgebroken. Samen met zijn familie en de rest van de entourage is hij nu uitgeweken naar Marokko. Dat schrijft het AD op basis van BBC-berichtgeving.

De koninklijke familie heeft een villa in Vallauris; een kustplaats vlakbij Cannes. Maar de vakantie van de Saoedi's, die drie weken zou duren, zorgde voor ophef in Frankrijk. Het publieke strand rondom de villa werd gedurende het verblijf van de familie uitgeroepen tot privéstrand.

Franse stranden zijn volgens de wet publiek, maar de Saoedische vorst wist de regels te omzeilen. Lokale bestuurders zeggen dat niet kon worden verwacht dat de koning het zand zou delen met omwonenden. Uit veiligheidsoverwegingen werd strand La Mirandole dus alsnog voor drie weken afgesloten.

Woede
Dat besluit zorgde voor woede bij bewoners en vakantiegangers. Meer dan 100.000 mensen tekenden een online petitie. Kennelijk werd het de Saoedische koning te heet onder de voeten. Al na acht dagen heeft hij zijn biezen gepakt, meldt de BBC. De koning heeft het vliegtuig naar Marokko genomen, samen met ongeveer de helft van zijn gehele entourage, die uit zo'n duizend mensen zou bestaan.

Het is nog niet duidelijk of de koning deze zomer nog terugkeert naar Frankrijk. Een bron liet aan persbureau Reuters weten dat de familie niet naar Marokko is uitgeweken vanwege de ontstane ophef. Het strand is maandagochtend weer voor iedereen toegankelijk.


Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed.