JC Schaal: uitslag FC Groningen - PSV

PSV heeft zondag voor de tiende keer de Johan Cruijf Schaal gewonnen. De traditionele strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in de Amsterdam ArenA werd door PSV vooral door effectief voetbal beslist. PSV had weinig kansen nodig voor de ruime zege: 3-0.

FC Groningen maakte het spel vanaf de aftrap en kreeg de beste kansen, maar was ongelukkig in de afronding. Debutant Bryan Linssen was twee keer dichtbij. In de 42e minuut belandde een schot van Linssen op de paal. In dezelfde minuut stuitte Albert Rusnák op PSV-doelman Jeroen Zoet.

PSV creëerde in de eerste helft slechts één serieuze kans, maar die werd wel meteen benut. Een voorzet van Santiago Arias vloog over de door diverse clubs uit binnen- en buitenland begeerde verdediger Eric Botteghin. Spits Luuk de Jong kopte de voorzet precies in de verre hoek, buiten bereik van doelman Sergio Padt. PSV begon feller aan de tweede helft en dat betaalde zich direct uit. Adam Maher, die de PSV-fans dit seizoen twaalf goals heeft beloofd, was Tom Hiariej te snel af een plaatste zijn schot in de verre hoek: 2-0.

Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis liet in de 64e minuut een overtreding van Jorrit Hendrix in het strafschopgebied van PSV onbestraft, waarna de landskampioen tot woede van de Groningers via een snelle uitbraak scoorde. Een geblokt schot belandde op de schoen van De Jong, die zijn tweede treffer noteerde. Nijhuis maakte zich bij de aanhang van FC Groningen nog minder populair door in de slotfase een strafschop toe te kennen aan PSV, maar die werd gemist door Andrés Guardado.

PSV-trainer Phillip Cocu liet Davy Pröpper, Simon Poulsen en Gastón Pereiro hun officiële debuut maken. Verdediger Poulsen nam de plek in van de geblesseerde Jetro Willems, maar beleefde een ongelukkige avond. De Deen had moeite met de snelle aanvallen van Groningen en werd door Cocu gewisseld. Bij FC Groningen mocht Jesper Drost als invaller debuteren.

De Amsterdam ArenA was voor de traditionele openingswedstrijd van het nieuwe seizoen bijzonder matig gevuld. Terwijl de KNVB er alles aan doet om van de wedstrijd een echte klassieker te maken, loopt het publiek niet warm. FC Groningen nam 4500 supporters mee en uit Eindhoven reisden slechts 2500 fans naar Amsterdam. In totaal werden 24.000 toeschouwers geteld.