Britten willen hulp EU bij migratiecrisis Calais

Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. Dat schrijven de Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken zondag in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph. Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May vinden dat de situatie onderdeel van een globaal migratieprobleem is.

De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.

Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Die moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Middellandse Zee
Dat verantwoordelijkheidsgevoel was er eerder dit jaar wel, maar pas na een aantal ernstige bootongelukken in de Middellandse Zee waarbij vele honderden mensen in een keer omkwamen. Destijds werd een EU-top belegd en werd gedeelde verantwoordelijkheid afgesproken, iets waar met name Italië al jaren om smeekt.

Uiteindelijk bleek het verplicht opnemen van vluchtelingen in veel lidstaten politiek te gevoelig te liggen, waardoor landen aan de Middellandse Zee nog altijd met de gebakken peren zitten. Volgens de Dublin-overeenkomst moeten zij de aangekomen mensen onderbrengen, maar blijkbaar gebeurt dit al lang niet meer. Anders zouden de vluchtelingen en migranten Calais immers niet eens hebben kunnen bereiken.

De laatste jaren groeide het aantal mensen in de geïmproviseerde kampen rond Calais van een paar honderd tot naar schatting drieëneenhalf duizend. Met dergelijke aantallen zijn massale bestormingen van de hekwerken bij Calais aan de orde van de dag.

Ministers: Calais is niet alleen ons probleem
Britten willen hulp EU bij migratiecrisis Calais (Foto: ANP)