Schiphols drukste dag ooit: 'het stroomt goed door'

Mensen die via luchthaven Schiphol reizen hoeven zondag, op dat wat naar verwachting de drukste dag ooit wordt, niet lang te wachten voor ze geholpen worden. "Het stroomt goed door", aldus een woordvoerder zondag tegen 10.00 uur. Bij de veiligheidscheck naar de vliegtuigen toe kunnen mensen in een keer doorlopen, stelt hij.

Bij het inchecken kan het soms wat langer duren, maar dat komt volgens hem omdat meerdere mensen tegelijkertijd zich melden bij de incheckbalies.

Schiphol verwacht dat zondag een recordaantal van zo'n 197.000 passagiers via de luchthaven reizen. Het gaat dan om vertrekkende passagiers, aankomende reigers en 'overstappers'. Die 197.000 zijn er ongeveer 4000 meer dan vorig jaar op de drukste dag.

Geen bijzonderheden
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol loopt het op de luchthaven goed. Het is "druk, maar er zijn geen bijzonderheden".

Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met in totaal van vrijdag tot en met zondag meer dan 580.000 reizigers die er aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol zo'n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.

Entertainers
Extra personeel is op de luchthaven aanwezig om passagiers de weg te wijzen of vragen te beantwoorden. Reizigers doen er volgens de luchthaven goed aan thuis alvast online in te checken om de wachttijd te verkorten. Om het leed van eventuele lange rijen te verzachten, zijn er entertainers voor het nodige vermaak.

Schiphol-topman Jos Nijhuis waarschuwde eerder dat de reiziger mogelijk nog wel hinder kan ondervinden van de nieuwe centrale veiligheidscontrole, die in juni is ingevoerd. Hoewel volgens hem veel werk is verzet, zijn nog niet alle verbouwingen klaar en kan het voorkomen dat er af en toe overlast is op de drukke momenten. Vooralsnog lijkt daar echter nog geen sprake van.

'Het stroomt goed door op Schiphol'
'Het stroomt goed door op Schiphol' (Foto: ANP)