'Biden overweegt kandidatuur Witte Huis'

De Amerikaanse vice-president Joe Biden overweegt om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Dat melden de New York Times en het persbureau AP op basis van bronnen rond de 72-jarige Democraat, zo bericht de NOS.

Het Biden-kamp zou in gesprek zijn met geldschieters in de Democratische partij over financiële steun voor een mogelijke campagne. Ook zou er al campagnepersoneel worden gezocht voor deelname in Iowa en New Hampshire, de eerste twee staten waar de voorverkiezingen plaatsvinden.

Volgens de New York Times is Biden serieus gaan nadenken over een gooi naar het presidentschap na de dood van zijn zoon Beau, twee maanden geleden. Beau zou zijn vader hebben aangespoord om de strijd om het presidentschap aan te gaan. De Amerikaanse media benadrukken dat Biden nog geen beslissing heeft genomen. Vermoedelijk doet hij dat volgende maand.

Kandidaten
Bij de Democratische Partij hebben zich tot dusver vijf mensen kandidaat gesteld. Hillary Clinton is de grote favoriet. Andere kandidaten zijn Bernie Sanders, Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Jim Webb. In 1988 en 2008 was Biden ook al presidentskandidaat. In 2008 verloor hij in de voorverkiezingen van Barack Obama, die hem vervolgens running mate maakte en hem uiteindelijk als vice-president aanstelde.

Vice-president Joe Biden overweegt kandidatuur
Vice-president Joe Biden overweegt kandidatuur.