Winnende Yates in San Sebastián: Ik won, ongelooflijk"

Het was dit jaar chaos troef in de finale van de wielerklassieker Clásica San Sebastián, die uiteindelijk werd gewonnen door Adam Yates. De 22-jarige Brit had daar zelf geen weet van en moest na de finish van anderen horen dat hij degene was die als eerste over de meet kwam. Yates dacht dat er nog mensen voor hem reden. Dat bleek niet het geval, onder meer omdat een motorcoureur Greg Van Avermaet van zijn fiets had gereden. De Belg reed op dat moment alleen aan de leiding.

De manier waarop Yates juichte voor zijn grootste overwinning uit zijn prille carrière was veelzeggend. Hij was al 10 meter over de eindstreep voordat hij twijfelend de handen in de lucht stak. "Ongelooflijk. Ik won, maar had daar geen idee van", verklaarde de Brit na afloop. "Ik zocht contact met mijn ploegleider, maar ik kon hem niet verstaan. Ik ging op de laatste klim in de aanval en passeerde wat mensen. Toen zag ik ineens veel tumult bij een ongeluk met een motor. Daar ben ik langs gereden, maar ik had geen idee of ik toen op kop lag."

Toen Yates zijn aanval plaatste wist eigenlijk niemand wie voorop lag. De organisatie had grote problemen om contact te krijgen met de camera's op de motoren, live-beelden waren er nauwelijks. Dat was ook de reden dat niemand op dat moment wist dat Van Avermaet was aangereden. De Belg bracht zelf duidelijkheid via Twitter: "Ik zou de Clásica San Sebastián winnen. Tot een motor op mij reed en ik op de grond belandde. Mijn wedstrijd was voorbij. Bravo organisatie, bravo moto", aldus de woedende renner van BMC. Zijn ploeg noemde de crash "onaanvaardbaar".

Fuglsang

Het ongeluk deed denken aan de achttiende etappe van de Tour de France. Toen werd de Deen Jakob Fuglsang, die deel uitmaakte van de kopgroep, tegen de grond gereden door een motorrijder. Hij was daardoor, net als Van Avermaet in San Sebastián, kansloos voor de ritwinst en de bergtrui. Van Avermaet kon door de botsing de wedstrijd zelfs niet uitrijden.

Yates liet zich niet afleiden door de drukte bij de valpartij en reed hard door. Pas in het zicht van de vaste camera's werd duidelijk dat hij de koers zou winnen. Op vijftien seconden achterstand sprintte de Belg Philippe Gilbert naar de tweede plek, voor de Spanjaard Alejandro Valverde, de winnaar van vorig jaar. Bauke Mollema sprintte ook mee en werd zesde.

Tumultueuze Clásica prooi voor Adam Yates
Tumultueuze Clásica prooi voor Adam Yates (Foto: ANP)