Adam Yates wint Clásica San Sebastián

Adam Yates heeft zaterdag de grootste zege uit zijn nog prille carrière geboekt door de Clásica San Sebastián te winnen. De 22-jarige Brit van Orica-GreenEdge ontsnapte op de laatste klim van de dag en werd ondanks verwoede pogingen van onder anderen Bauke Mollema niet meer teruggehaald. Op de streep hield Yates na 219 kilometer koersen vijftien seconden over op de finishlijn in San Sebastián.

De Belg Philippe Gilbert sprintte in de achtervolgende groep naar de tweede plek. Hij drukte zijn wiel net eerder over de finish dan Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar won de klassieker vorig jaar. Mollema werd een jaar geleden tweede en moest het dit jaar doen met een zesde plaats. De Nederlander van Trek, zevende in het eindklassement van de Tour de France, eindigde in dezelfde tijd als Gilbert en Valverde.

Het leek erop dat Yates veel problemen met de communicatie-apparatuur had. De Brit bleef vlak voor de eindstreep maar contact zoeken met zijn ploegleider om te vragen of hij op kop lag. Die bevestiging leek maar niet te komen. Meer vragend of hij had gewonnen dan juichend voor de overwinning kwam hij over de meet.

Mogelijk had Yates te maken met dezelfde problemen die de organisatie parten speelde in de registratie van de wedstrijd. Lange tijd kon er geen live-verbinding worden gemaakt met de camera's op de motoren. Pas toen Yates in zicht van de vaste camera's kwam, op enkele honderden meters van de finish, werd pas duidelijk dat Mollema en consorten hem niet meer hadden achterhaald.

Adam Yates wint Clásica San Sebastián
Adam Yates wint Clásica San Sebastián (Foto: ANP)