Rio belooft schoner water voor Spelen

Rio de Janeiro is volop bezig met inspanningen om de kwaliteit te verbeteren van het water in de Baai van Guanabara waar roeiers, zeilers en zwemmers tijdens de Olympische Spelen gaan strijden om de medailles. De organisatie heeft dat zaterdag tijdens een voortgangspresentatie gemeld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat tests eerder deze week aantoonden dat het water volzit met ziekmakende virussen.

"De gezondheid en het welzijn van de sporters is onze topprioriteit. We zullen ons nog meer inspannen", beloofde een woordvoerder van de organisatie.

Bij de kandidaatstelling voor de Zomerspelen van 2016 beloofde Rio de toevoer van rioolwater in de baai met 80 procent te verminderen maar inmiddels is toegegeven dat dat waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Eerlijk

Rio 2016 benadrukt dat het water voldoet aan nationale en internationale eisen. Voor elke wedstrijd belooft de organisatie de sporters eerlijk te zijn over de kwaliteit van het water.

De gevaren van het water laten ook de Nederlandse sporters niet onberoerd. "Eigenlijk hoop ik dat het verplaatst wordt en dat het ergens anders wordt gehouden", zei openwaterzwemster en medaillekandidate Sharon van Rouwendaal tegen de NOS. "Dit soort berichten verontrust je heel erg. We houden het zorgvuldig in de gaten", reageerde technisch directeur Joop Alberda van zwembond KNZB.

Rio belooft schoner water voor Spelen
Rio belooft schoner water voor Spelen (Foto: ANP)