Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers

Op de plek waar de Russische club Rubin Kazan normaal gesproken voetbalt, strijden de snelste zwemmers ter wereld vanaf zondag om de wereldtitels. Het gras in de Kazan Arena, over drie jaar decor van het WK voetbal, heeft plaatsgemaakt voor een ingewikkeld stelsel van buizen en waterpompen dat is aangelegd onder een trainings- en wedstrijdbad van 50 meter lang. In de stad aan de oevers van de Wolga, in de autonome republiek Tatarstan, krijgen de zwemmers een indicatie hoe ver ze een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn. Naast de wereldtitels liggen ook de olympische limieten en tickets voor het grijpen. "Ik kijk er naar uit om te zien waar ik sta", zegt tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. "Maar het mooiste komt volgend jaar pas."

Voor de zwemkoningin van Londen 2012 staat alles in het teken van Rio. De 24-jarige Groningse wil in de Braziliaanse stad haar olympische titels op de 50 en 100 meter vrije slag prolongeren. De WK zijn niet meer dan een meetpunt op weg naar het grote doel. Onder leiding van coach Patrick Pearson heeft 'Kromo' afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt, nadat ze sinds Londen door twee trainerswisselingen achterop was geraakt. "De echte scherpte en topfitheid is er nu bijna", aldus Pearson. "Die gaan er komend jaar komen en dat geeft net het verschil om in Rio te kunnen excelleren. Ik hoop dat ze in Kazan dicht tegen het niveau van de Spelen aan gaat komen."

Op het koninginnenummer, de 100 vrij, is Kromowidjojo voorbij gestreefd door Femke Heemskerk. De 27-jarige pupil van coach Marcel Wouda beleefde vorig jaar bij de WK kortebaan dan eindelijk haar grote individuele doorbraak, door goud te winnen op de 100 vrij. Heemskerk schudde in Doha het beeld van zich af dat ze onder grote druk geen topprestaties kan leveren. "Ik zie het leven als een trein met wagons en elke wagon is een onderdeel. Al die wagons staan bij mij nu allemaal stabiel op de rails", zegt Heemskerk, die met 52,69 en 1.54,68 de beste mondiale tijden van dit jaar op de 100 en 200 vrij op haar naam heeft staan.

De concurrentie komt vooral van Cate Campbell, de 23-jarige Australische die haar titel verdedigt op de 100 vrij. Kromowidjojo acht zichzelf kansrijker op de kortste afstand, waarop ze twee jaar geleden in Barcelona het goud pakte. Maar mocht het niet lukken, dan raakt de Groningse niet in paniek. Zeker voor 'Kromo' is het WK niet meer dan een tussenstapje op weg naar dat ene doel, volgend jaar augustus in Brazilië.

Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers
Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers (Foto: ANP)