KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm

De KNVB heeft de nieuwe competitiestructuur die volgend jaar wordt ingevoerd verder vorm gegeven. Heel wat rekenwerk blijkt vereist om te bepalen welke beloftenploeg in 2016 als twintigste club mag toetreden tot de Jupiler League. Niet alleen de resultaten van dit seizoen in de beloftencompetitie tellen mee, maar ook de prestaties in de afgelopen drie jaar én de resultaten van de onder 17 en onder 19 teams. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend.

In de nieuwe Nederlandse voetbalpiramide, die per 2016-2017 wordt ingevoerd, komt een extra landelijke divisie tussen de twee betaaldvoetbalcompetities (eredivisie en Jupiler League) en het amateurvoetbal. Die landelijke divisie, met een promotie- en degradatiesysteem, zorgt voor een verbinding tussen de profs en amateurs. Een deel van de beloftenteams van alle betaaldvoetbalclubs stroomt volgend jaar ook in.

Jong Ajax en Jong PSV draaien al twee jaar mee in de Jupiler League, net als amateurclub Achilles '29. FC Twente trok zijn beloftenploeg na het afgelopen seizoen om financiële redenen terug, waardoor de Jupiler League komend voetbaljaar uit negentien clubs bestaat. De plek van Jong FC Twente wordt volgend jaar overgenomen door de nummer één op de eindranglijst van de beloftencompetitie. Almere City FC, Brabant United (bestaande uit RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles '29 doen daaraan mee.

Komend seizoen

De eindranglijst is voor 50 procent gebaseerd op de resultaten van komend seizoen. De prestaties van de beloften in de afgelopen drie jaar tellen voor 25 procent mee, net als de verrichtingen van onder 17 en onder 19 in de afgelopen twee jaar en komend seizoen. De beste ploeg gaat naar de Jupiler League, vier beloftenteams stromen in de landelijke divisie in en zes worden verdeeld over beide Topklassen.

Voor Jong Ajax en Jong PSV gelden komend seizoen nieuwe regels in de Jupiler League. Ze mogen maximaal twee spelers van het eerste elftal tegelijk opstellen. Voetballers die ouder zijn dan 23 jaar en minimaal tien keer bij het eerste in de basis hebben gestaan of in ieder geval tien keer 45 minuten hebben gespeeld, mogen niet meer meedoen met de beloften.

KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm
KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm (Foto: ANP)