Olympisch zwemwater Rio ernstig vervuild

Het water in de Baai van Guanabara en de omliggende stranden, waar volgend jaar de openwatersporten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehouden worden, zijn ernstig vervuild. Zo vervuild, dat sporters die in contact komen met het water er doodziek van kunnen worden.

Uit de resultaten van het onderzoek dat het persbureau AP hield, bleek dat een atleet aan slechts drie theelepeltjes van het vervuilde water genoeg heeft om ernstig ziek te worden. Er zijn al meerdere atleten die in de baai trainden van het water ziek geworden.

Het grootste deel van het afvalwater wordt in Brazilië niet gereinigd, waardoor het direct in sloten en rivieren terecht komt. Het water stroomt vervolgens in de wateren waar de zwem- en zeilwedstrijden tijdens de Spelen gehouden worden.

"Het is eigenlijk gewoon ongezuiverd rioolwater," zegt de Amerikaanse bioloog John Griffith tegen AP. "Het is water uit de toiletten en douches en al het andere wat mensen door hun gootsteen spoelen. Dat komt uit in het water bij de stranden."

Het is niet de eerste keer dat de waterkwaliteit in de Braziliaanse stad onderwerp van discussie is. Eerder dit jaar lag de baai van de roei- en kanowedstrijden vol met dode vissen. Dat was volgens de autoriteiten het gevolg van regenval en een tekort aan zuurstof. Dat laatste zou het gevolg kunnen zijn van de ernstige vervuiling.