India hangt terrorist Mumbai-aanval op

Een van de mannen die de dodelijke terreuraanslagen in Mumbai in 1993 had voorbereid is donderdag ter dood gebracht. Yakub Memon werd op zijn 53e verjaardag opgehangen in een gevangenis in de deelstaat Maharashtra, meldde het Indiase persbureau IANS.

Memon was ter dood veroordeeld voor het meehelpen voorbereiden en financieren van de aanslagen op een beurs, een hotel en een marktplaats in Mumbai (voormalig Bombay) op 12 maart 1993. Daarbij kwamen 257 mensen om het leven en raakten meer dan zevenhonderd mensen gewond. De vermeende breinen achter de aanslagen zijn nooit opgepakt.

De voltrekking van de doodstraf kwam nadat het Hooggerechtshof in India woensdag een pleidooi voor genade had verworpen. De rechtszitting waarin de advocaten van Memon inzette op een uitstel van executie voor 14 dagen duurde ruim twee uur. India's procureur-generaal stelde dat Memon het rechtssysteem misbruikt door constant met pleidooien te komen.

Het is de derde keer in tien jaar tijd dat India een veroordeelde ter dood brengt. Memon zat ruim 20 jaar in de gevangenis. De boekhouder heeft altijd ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

In India werd geprotesteerd tegen de voltrekking. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International wordt de doodstraf in het land willekeurig, op discriminerende gronden en overdadig veel opgelegd aan arme mensen. De straf voor Memon is omstreden, omdat de autoriteiten in India zijn broers, Dawood Ibrahim en Tiger Memon, hebben aangemerkt als de 'breinen' achter de aanslagen. Zij bevinden zich vermoedelijk in Pakistan.

India hangt terrorist Mumbai-aanval op
India hangt terrorist Mumbai-aanval op (Foto: ANP)