Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het reisadvies voor Turkije aangescherpt wegens de recente aanslagen in dat land. Het ministerie waarschuwt reizigers op zijn site in het hele land voorzichtig te zijn, maar vooral in de grote steden, zoals Istanbul. De Turkse politie in deze stad waarschuwde voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen, zoals metrostations en bushaltes.

Buitenlandse Zaken raadt bezoekers aan zich op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en de instructies van de lokale overheden op te volgen. Voor het grootste deel van het land blijft code geel van kracht. Dat betekent: 'let op veiligheidsrisico's'.

Tot nu toe gold al een waarschuwing voor de gebieden langs de Turks-Iraakse en Turks-Syrische grens. Het ministerie adviseert hier niet naartoe te gaan als dat niet echt noodzakelijk is. In deze gebieden is het niet veilig wegens de burgeroorlog in buurland Syrië en de spanningen met de Koerdische PKK. De risico's in deze gebieden nemen toe, zoals onlusten, gewapende confrontaties en aanslagen, stelt Buitenlandse Zaken

Duitsland waarschuwde woensdag Turkije voor mogelijke aanslagen in het openbaar vervoer in Istanbul in reactie op aanvallen door de Turkse luchtmacht op posities van de PKK. Er zijn "aanwijzingen voor aanslagen op de ondergrondse en busstations", aldus het Duitse ministerie. Dat zei er niet bij waarop de waarschuwing is gebaseerd.

Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan
Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan (Foto: ANP)