Renault bezig met afscheid Red Bull

De kans is zeer groot dat Renault eind 2016 afscheid neemt van het Formule 1-team Red Bull. Volgens directeur Cyril Abiteboul zal het bestaande contract gerespecteerd worden, maar een verschil van inzicht na aanhoudende kritiek zal zorgen voor een einde aan een samenwerking die vier wereldtitels opgeleverd heeft.

Abiteboul sprak zich uit tegenover Motorsport: "We willen doorgaan in de Formule 1. Daar werken we aan, maar we kijken daarbij al verder, naar 2017. Wij denken aan de lange termijn, maar dat zal Red Bull niet tevreden stellen." Volgend jaar zal dan gebruikt gaan worden als tussenjaar. "De oplossingen voor onze problemen zijn meer op 2017 gericht dan op 2016 en wij willen onze kansen voor 2017 niet in gevaar brengen door in 2016 halsoverkop met allerhande tussenoplossingen te komen."

Red Bull wil volgens Abiteboul direct succes, maar dat is volgens Renault in de huidige omstandigheden niet mogelijk. De huidige relatie met Red Bull werkt dan ook onvoldoende voor Renault die dit seizoen veel kritiek op haar motorblokken heeft moeten slikken. "We halen op het moment zowel financieel als qua publiciteit niet genoeg uit ons Formule 1-programma. Dat willen we voor de toekomst veranderen. Ongeacht wat we besluiten te doen, is het essentieel dat we binnen de relaties die we in de Formule 1 hebben of aangaan veel meer controle krijgen en de risico's kunnen delen."

Mogelijk gaat Renault het Formule 1-team Lotus overnemen. De gesprekken tussen beide partijen zijn al enige tijd gaande en lijken in een vergevorderd stadium te zitten. Renault-baas Carlos Ghosn bepaalt de toekomst van het merk in de racerij. Hij zou volgens F1-baas Bernie Ecclestone mogelijk deze week nog beslissen uit drie opties: het overnemen van Lotus, het beginnen van een eigen renstal of stoppen met de Formule 1.