Venezuela komt weer met claims op buurland

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft dinsdag bij de Verenigde Naties in New York om bemiddeling gevraagd voor het grensgeschil met buurland Guyana. Hij haalt daarmee een oude claim van stal. Venezuela maakt ook wel eens aanspraak op de Antillen.

Guyana is een voormalige Britse kolonie met circa 750.000 inwoners ingeklemd tussen Venezuela, Brazilië en Suriname. Circa twee derde van het land wordt al honderd jaar geclaimd door Venezuela. Onder president Hugo Chávez (1954-2013) was de relatie goed. Maar zijn opvolger Maduro voert de spanning op.

Dat komt onder meer door olievondst in wateren van Guyana. En volgens critici van Maduro wil hij met de kwestie de aandacht afleiden van de enorme economische problemen, de schrijnende tekorten en de misdaad.

Begin 2010 beschuldigde Chávez Den Haag en Washington ervan op de Antillen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te op te stellen voor een aanval op Venezuela. Vorig jaar dreigde Maduro Nederland en de Antillen over de arrestatie in juli op Aruba van een voormalig topman van Chávez' regime, Hugo Carvajal. Carvajal werd gauw op een vliegtuig naar huis gezet.

Venezuela komt weer met claims op buurland
Venezuela komt weer met claims op buurland (Foto: ANP)