Windows 10 wereldwijd gelanceerd

Vanaf vandaag is Windows 10 dan eindelijk beschikbaar voor iedereen. Iedereen die nu nog Windows 7 of 8 heeft mag tot 29 juli 2016 gratis upgraden, wie daarna nog Windows 10 wilt moet ervoor betalen. Dat gebruikers het eerste jaar gratis kunnen upgraden is opvallend, want tot nu toe moest er altijd het nodige geld worden betaald.

Dat een upgrade naar Windows 10 het eerste jaar gratis is, is niet geheel toevallig. Microsoft (het bedrijf achter Windows) wil namelijk dat Windows 8 zo snel mogelijk wordt vergeten. Windows 8 zou namelijk te ingewikkeld zijn, waardoor veel mensen bij Windows 7 blijven hangen. Dat is niet handig, want die versie is inmiddels verouderd.

In de nieuwe versie maken de tegels weer plaats voor een standaard bureaublad met taakbalk, zoals dat in Windows 7 nog het geval was. Ook het veel gemiste startmenu zit er weer standaard bij.

Internet Explorer wordt er niet meer bij geleverd, de browser is namelijk vervangen door Edge. Dat is een nieuwe browser die volgens Micosoft een stuk sneller werkt. Internet Explorer is nog wel beschikbaar voor zakelijke gebruikers.

Ook komt de nieuwe versie van Windows met een virtuele assistent, genaamd Cortana. Wij Nederlanders zullen nog even geduld moeten hebben, over een tijdje is het pas voor ons beschikbaar. 

Microsoft heeft ook aangegeven dat het stopt met het onderscheid tussen Windows en Windows Phone, apps krijgen voortaan één versie die overal op werkt. Dit is inclusief één gezamelijke app-store. Zo hoopt de ontwikkelaar dat gebruikers minder last hebben van pogramma's die laat of helemaal niet voor Windows beschikbaar komen.