Pearson: "Kromowidjojo zit op 99 procent"

Na de succesvolle Spelen van Londen, met winst op de 50 en 100 meter vrije slag, kwam bij Ranomi Kromowidjojo de klad er een beetje in. Inmiddels ligt ze weer op schema om haar kunststukje van 2012 volgend jaar in Rio de Janeiro te herhalen. "Ze moest van ver komen, maar ik denk dat ze nu op 99 procent zit van wat ze in Rio moet kunnen", constateert haar coach Patrick Pearson in aanloop naar de WK in Kazan.

Gezien haar huidige vorm verwacht Pearson niet dat 'Kromo' bij de WK op de 100 vrij mee kan doen om de medailles. Het roept de vraag op waarom ze niet zowel in Kazan als in Rio op de toppen van haar kunnen kan presteren. "Dat komt omdat zij het heel moeilijk vindt om twee jaar lang op 100 procent te zitten", legt Pearson eerlijk uit. "Haar spanningsboog kan niet zo lang gespannen zijn."

Het is volgens Pearson vanaf nu zaak om in de maanden na de WK langzaam naar de 100 procent toe te groeien. "De echte scherpte en topfitheid is er nu bijna. Die gaat er komend jaar komen en dat geeft net het verschil om in Rio te kunnen excelleren. Ik hoop dat ze in Kazan dicht tegen het niveau van de Spelen aan gaat komen."

Rangorde

Kromowidjojo zwom niet bepaald goed toen ze ruim een jaar geleden de samenwerking met Pearson aanging. Haar olympische succes was daar misschien wel debet aan. "Daarna staan andere toernooien in de rangorde wat minder hoog. Ze kon zich voor de WK in Barcelona (2013) nog wel redelijk opladen, maar daarna wordt alles nog wat minder belangrijk." Kromowidjojo miste vorig jaar bijvoorbeeld de EK in Berlijn.

Het probleem was volgens Pearson ook dat zijn pupil geen concrete doelen had op dat moment. "De Spelen in Rio waren nog te ver weg, dus was ze iets te veel doelloos aan het rondzwemmen, als een soort tijdsvulling." Pearson stelde daarom concrete doelen op. "Ik geef dan aan wat ik verwacht en als ze ziet dat ze dat steeds haalt, dan groeit de focus. De tijd tot de Spelen wordt dan vanzelf korter en die ene procent komt er dan ook wel."

Ranomi Kromowidjojo zit weer op 99 procent (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Ranomi Kromowidjojo zit weer op 99 procent (Pro Shots/Menno Ringnalda)