Koenders vreest voor vredesproces Koerden en Turkije

Het vredesproces tussen de Turkse regering en de Koerdische groeperingen dreigt op scherp te worden gezet door beschietingen van het Turkse leger op stellingen van Koerdische strijders. Jarenlange moeizame besprekingen zouden daardoor teniet worden gedaan vreest minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

"Zowel de Turkse regering als de relevante Koerdische groeperingen dragen de verantwoordelijkheid om het Koerdische vredesproces niet te verstoren", aldus Koenders. "Ik roep op elke actie te vermijden die het Koerdische vredesproces in Turkije in gevaar brengt." Hij heeft maandag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de kwestie.

Turkije heeft de afgelopen dagen aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in Syrië en op de Koerdische PKK in het noorden van Irak. Het land heeft zich lang afzijdig gehouden van de strijd, maar na een reeks gewelddaden in de Turkse grensstreek met Syrië vorige week, werd toch de oorlog verklaard aan IS.

Dreiging
De NAVO komt dinsdag bijeen om te praten over de situatie. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties. Nederland steunt Turkije in de strijd tegen Islamitische Staat.

Koenders noemt IS een dreiging die ons allen raakt: "Het is belangrijk dat het NAVO-bondgenootschap deze dreiging nauwlettend volgt en erover spreekt. Turkije is een belangrijke speler en bondgenoot in een instabiele regio aan de directe grenzen van Europa die hard wordt geraakt door het optreden van IS."

Koenders vreest voor vredesproces Koerden
Koenders vreest voor vredesproces Koerden en Turkije (Foto: ANP)