OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar Geert Wilders op verdenking van opruiing. De PVV-leider had de Koran vergeleken met het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de rechtspopulistische FPÖ in Wenen op 27 maart. Ook eiste Wilders een verbod op de Koran.

Gegriefde moslims deden naderhand aangifte. Volgens de belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers/rijksen (IMÖ) heeft Wilders zich behalve aan opruiing schuldig gemaakt aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed.

'De bedreiging van Europa' luidde het thema van de redevoering van Wilders in de Hofburg, de voormalige residentie van de Habsburgers in Wenen, waar nu onder meer de burelen van de president van Oostenrijk zijn gevestigd. Wilders vergeleek het heilige boek van de islam met het boek Mein Kampf van de in Oostenrijk geboren nazi-leider Adolf Hitler, de drijvende kracht achter de Holocaust.

FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, die het evenement had georganiseerd, volgde Wilders' speech 'met toestemming en vaak met applaus', aldus ooggetuigen. Het OM opent echter geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Oostenrijkse partijleider, mede omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij met Wilders van tevoren over de inhoud van de toespraak heeft overlegd, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

Wilders heeft op Twitter laconiek gereageerd op het Oostenrijkse onderzoek. 'Veel gekker moet het niet worden', twitterde de PVV-leider maandagavond.

OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders
OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders (Foto: ANP)