Turkije vs IS een complot?

Zoals de oplettende lezer ongetwijfeld niet ontgaan is, zijn Turkije en Islamitische Staat sinds korte tijd in een hevige oorlog verwikkeld. Deze ontwikkeling komt, als we de Turkse overheid mogen geloven, door aanslagen die IS in Turkije heeft gepleegd, waarbij een soldaat omkwam. 

Ook in Turkije bestaan er echter complotdenkers die daar allemaal niets van geloven. Erdogan, Turkije's Glorieuze Leider, heeft het land jaren afzijdig gehouden in de oorlog met IS. Nu opeens is Turkije het fanatiekst van alle landen. Ho ho, nee nee, dat moeten we niet zomaar geloven. Hier op FOK! leest u de WAARHEID (volgens de complotdenkers).

Laten we beginnen bij het begin. Begin vorig jaar lekten gesprekken van een vergadering tussen onder anderen het hoofd van de Turkse geheime dienst en de minister van Buitenlandse Zaken naar buiten. Hierin wordt letterlijk gezegd dat een 'false flag' creëren een optie is. Het hoofd van de geheime dienst zegt hier: 'Als het moet, stuur ik vier man Syrië in om een raket op Turkije af te vuren. Zo maak ik een reden voor een oorlog.' Geheel toevallig werd na dit lek YouTube tijdelijk afgesloten in Turkije. 

Dit is zeker niet de eerste keer geweest dat Erdogan in opspraak komt door afluisterschandalen. Eerder dat jaar lekte een tape naar buiten waarin Erdogan zijn zoon opdroeg zich te ontdoen van geheime fondsen. Dit terwijl er juist een groot corruptieonderzoek tegen hem aan de gang was. Dit mocht ome Erdo echter niet deren, volgens hem was dat allemaal nep en onderdeel van een complot om hem te ondermijnen. Maar dit even terzijde, terug naar de ware reden van de oorlog.

De suggestie dat Turkije best wel een aanval op eigen bodem uit zou willen voeren, om een excuus te hebben voor een oorlog in Syrië is dus gedaan door de Turkse geheime dienst zelf. Er is echter nog meer gebeurd om dit aannemelijk te maken. Turkije is er namelijk ook nog eens op betrapt wapens naar Syrie te smokkelen. Waren die wapens voor rebellen daar? Of om toch die uitlokkingsaanval, die false flag, te plegen?!?!

Zo werd aan alle kanten de druk op Erdogan opgevoerd. Hij sloeg terug zoals alleen Erdogan dat kan; het ligt allemaal aan iedereen behalve Erdogan zelf. Zo wil de invloedrijke geestelijke Fethullah Gulen een parallelle staat in Turkije en is de Koerdse politieke partij, de HDP, slechts het schoothondje van de PKK en wil eigenlijk iedereen niets anders dan hem ondermijnen.

Deze oorlog komt Erdogan dus bijzonder goed uit. Zo kan hij de aandacht van zichzelf en zijn eigen falen afleiden, waar veel oppositiestemmen om zijn aftreden schreeuwden en hij afgelopen verkiezingen voor het eerst een lichte nederlaag leed én zo heeft hij een excuus om naast IS die dekselse Koerden die maar niet gewoon willen doen wat hij zegt aan te pakken. De PKK wordt immers veel harder aangepakt dan de IS. Daarbij heeft Turkije dus eerder laten zien geen enkele morele bezwaren te hebben tegen het in scène zetten van een aanval. 

Geloven jullie het officiële Turkse verhaal nog?