Roseanne Barr: 'Dutch killed Anne Frank'

Comédienne en actrice Roseanne Barr ging maandagochtend flink tekeer tegen Nederland op Twitter. Ze noemt voormalig Tweede Kamerlid Arjan El Fassed een nazi en twittert: 'Dutch killed Anne Frank'. Later nuanceerde ze die uitspraak. 

Barr deelde eerst een blog over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hierbij schreef ze 'Nederlandse nazi-geschiedenis die nog steeds voortduurt met de oprichter van Electronic Intifada.' Ze doelt daarmee op Arjan El Fassed, die medeoprichter is van The Electronic Intifada, een website met nieuws over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Volgens de 62-jarige Barr is deze website racistisch. 'Nederlandse nazi die een racisitisch blog heeft opgericht', twittert ze over El Fassed. Nederlandse twitteraars spraken de actrice aan op haar uitspraken. 'Veel mensen beschuldigen mij ervan dat ik dronken ben omdat ik onthulde dat een Nederlandse nazi een racistische website startte', zegt ze hierover.

Geblokkeerd
De 41-jarige El Fassed, tussen 2010 en 2012 kamerlid voor GroenLinks, reageerde nuchter op de tirade van de Amerikaanse. 'In de VS ben je al snel een nazi. Zo, nu weer aan het werk', luidde zijn antwoord op Twitter. Ook deelde hij een afbeelding waaruit blijkt dat hij Roseanne Barr heeft geblokkeerd.

De actrice heeft na haar aanval op El Fassed ook nog een uitspraak over Nederland gedaan. 'De Nederlanders hebben Joden gedeporteerd', schreef ze. Tevens houdt ze Nederland aansprakelijk voor de dood van Anne Frank. Die bewering nuanceerde ze later: 'Ik had moeten zeggen: Anne Frank is vermoord door de nazi's die de Nederlandse regering in hun macht hadden. Dat was wat ik bedoelde. Het Nederlandse volk was machteloos. Maar dat zijn ze nu niet meer. Ik hoop dat ze de antisemitische krachten stoppen die hen nu bedreigen.'

Roseanne Barr is Nederland vooral bekend als de hoofdpersoon van de comedyserie Roseanne, die eind jaren 80 en een groot deel van de jaren 90 ook in Nederland op de buis kwam.