Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens

Militair gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) waarbij er geen mens meer aan te pas komt als geweld wordt gebruikt, kan in oorlogen leiden tot meer verliezen aan mensenlevens. Hiervoor waarschuwen de beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking en meer dan duizend andere deskundigen inzake AI en robotica in een open brief.

Het gebruik van AI-wapens is volgens de experts "binnen jaren, niet binnen decennia" technisch mogelijk. Doordat geen mensen meer nodig zijn om ze te bedienen, kan het verleidelijk zijn hen daadwerkelijk in te zetten; zo wordt "het slagveld veiliger voor het legerpersoneel". Autonoom oorlogvoerende AI-wapens zijn daarom wel eens beschreven als "derde revolutie in de oorlogsvoering, na het buskruit en de atoombom". De drempel om geweld te gebruiken, wordt door AI-wapens lager, aldus de experts.

De deskundigen waarschuwen voor een nieuwe wapenwedloop met AI-wapens zodra de technologie beschikbaar komt, aldus dagblad The Guardian maandag. Er is immers geen moeilijk verkrijgbaar materiaal voor nodig, zoals verrijkt uranium bij atoombommen.

Dark Star
 Voor Hawking is kunstmatige intelligentie "onze grootste existentiële bedreiging" en ,,kan leiden tot het einde van het menselijk ras".

Intelligente bommen komen al voor in de science fiction film Dark Star uit 1974. "Bom nummer 20" kan filosofisch redeneren over de vraag of hij al dan niet moet ontploffen.

Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens
Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens (Foto: ANP)