Verschuren: "Bond moet zwemmen toffer maken"

Sebastiaan Verschuren heeft een unieke status op de WK zwemmen, die volgende week plaatsvinden in Kazan. De 26-jarige geboren Amsterdammer is de enige Nederlandse langebaanzwemmer die individueel heeft voldaan aan een A-limiet die de zwembond KNZB stelde voor de mondiale titelstrijd. "Het is niet veel inderdaad", constateert Verschuren. "Maar wel meer dan op de WK kortebaan."

De specialist op de vrije slag verwijst lachend naar Doha, waar eerder dit jaar geen enkele Nederlandse man in het 25-meterbad lag, maar die lach is wel wat cynisch. Ook Verschuren weet dat het een pijnlijk beeld geeft van het niveau van de mannen. "Voor het zwemmen is het natuurlijk veel beter als er tien mannen meegaan in plaats van zes", weet Verschuren. "Maar ik heb persoonlijk niets te klagen, ik heb niet meer nodig."

Verschuren doet vrijwel alle trainingsmeters samen met Joost Reijns. Deze komt in Kazan ook in actie, maar alleen op de estafette. Datzelfde geldt voor Dion Dreesens. Toch is Veschuren niet de enige Nederlandse man die een persoonlijk nummer zwemt. De tieners Kyle Stolk en Maarten Brzoskowski (beiden 19) hadden voldoende aan een jeugdlimiet en voor Ferry Weertman is een uitzondering gemaakt door de KNZB.

Verschuren

Verschuren vindt het vooral jammer dat de specialisten op de school- en rugslag niet meedoen. "Die moeten wel wat aanpoten. En ik hoop wel dat er in de breedte ook snel iets gaat gebeuren. Dit was een mooi moment geweest om ons via de WK te plaatsen voor de Spelen in Rio. Dat willen we met de estafetteploeg op de 4x200 vrij." Dat dit doel in Kazan al wordt behaald is evenwel niet heel reëel.

Misschien wordt er ook te veel van de mannen verwacht, wat met name komt door de successen van de vrouwelijke toppers. "We hebben echt heel veel goede vrouwen", aldus Verschuren. "Dat is misschien wel heel speciaal, maar we zien dat als normaal. Bij de mannen hebben we af en toe echt een heel goede, zoals Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda. Ik hoop er ooit zelf ook een te worden."

Volgens Verschuren speelt geluk net zozeer een grote rol. "Het moet ook allemaal net even goed vallen. Je moet zwemmers hebben met de goede genen. En die talenten moeten ook maar net voor het zwemmen kiezen. Daarin ligt nog wel een taak voor de bond, om het zwemmen veel toffer te maken dan het nu is."

Verschuren: bond moet zwemmen toffer maken
Verschuren: bond moet zwemmen toffer maken (Foto: ANP)