Verhoeven zag Gesink maximaal presteren

Met de zesde plaats in het eindklassement van de 102e Tour de France leverde Robert Gesink een puike prestatie, maar LottoNL-Jumbo's ploegleider Nico Verhoeven wilde er niet de conclusie aan verbinden dat daarmee ook het seizoen is gered.

"Zo zie ik het niet. We sloten een voorjaar af dat qua uitslagen ver bij onze verwachtingen achterbleef. Zo hoopten we bijvoorbeeld met Moreno Hofland meer te scoren. Er werd echter te weinig gepresteerd. Vervolgens is er toegewerkt naar de race die met voorsprong de belangrijkste van het jaar is. Als we afgaan op de reacties in Nederland, en hoe de Tour is gaan leven, kunnen we over de voorbije drie weken niet ontevreden zijn", zei de Brabander op de slotdag van de ronde.

Verhoeven vindt dat Gesink op het maximaal haalbare is uitgekomen. "Voor hem staan er vijf coureurs die allemaal een of meer grote ronden hebben gewonnen. Dus kun je stellen dat hij op de plek zit waar hij hoort. Hij is weer helemaal terug op zijn oude niveau", oordeelde Verhoeven. "Nu wordt hij zesde, omdat alle toppers tot het einde konden meedoen. Had hij in 2014 aan het vertrek gestaan, dan had er met deze vorm misschien ook wel een podiumplaats ingezeten."

Onvoldoende ondersteuning

"Doordat Robert in de bergen onvoldoende ondersteuning had, konden we nooit op een andere manier de koers benaderen", ging de teambaas verder. "Wilco Kelderman en Laurens ten Dam waren na hun vroege valpartijen geen moment meer fit. Alleen Steven Kruijswijk heeft als vierde klimmer zijn werk kunnen verrichten. Maar het was eigenlijk de bedoeling geweest dat onze mannen die goed bergop kunnen, om beurten wat hadden moeten proberen. Dan had je op het tactische vlak wat kunnen uitspelen."

Het Tourdebuut van Kelderman was desastreus, na een drietal crashes in de eerste dagen waaraan hij zelf voor een belangrijk deel schuldig was. "Toch geloof ik niet dat die tegenvallers een negatieve invloed zullen hebben op zijn carrière. Net zomin het feit dat hij ondanks de blessures die hij opliep de koers heeft uitgereden. Geen renner wil de Tour zomaar verlaten. Dat gold ook voor hem. Wilco weet waardoor het tijdverlies is ontstaan, hij heeft nu de Tour leren kennen en kan daar profijt van hebben in volgende deelnames."

Verhoeven zag Gesink maximaal presteren
Verhoeven zag Gesink maximaal presteren (Foto: ANP)